Emit-pakastintesti
Firmaliigan kevään 2016 2. kisa Kattilajärvellä tuotti poikkeuksellisen ison määrän puuttuvia leimauksia. Kilpailullisin perustein teimme tulkinnan kisaajien eduksi ja hyväksyimme suoritukset 1-3 leiman puutteesta huolimatta. Näin Firmaliigan ratkaisut tehdään kevään finaalissa Luukissa 25.5. kuten pitääkin: suunnistamalla.
Kisajärjestäjän näkökulmasta jäljelle jäi ikävä epävarmuus: Mikä aiheutti puuttuvat leimaukset? Onko emit-kalustossamme viallisia leimasimia? MIten vastaava tilanne estetetään tulevissa kilpailuissa?
Emme kuitenkaan jääneet toimettomiksi toivoen parasta ja peläten pahinta. Kun Firmaliigan toppatakkiväki ei muuta perjantai-illan kuluksi keksinyt, alkoi emit-rastilemasinten pakastusleikki. Tavoitteena oli selvittää, onko Firmaliigan käyttämässä emit-kalustossa (rastileimasimet) vikaa, joka aiheutti Kattilajärven tavallista runsaammat puuttuvat leimat. Ja tietysti tärkeimpänä, mitä pitäisi tehdä, jotta vastaava ei toistu tulevissa kisoissa.
Testimenetelmä
Testimenetelmäksi valittiin ns. pakastin-testaus, jonka kuvaus löytyy mm. Suunnistusliiton sivustolta: http://www.suunnistusliitto.fi/kilpailu/emit-ja-tulospalvelu/emit-leimasinten-tarkastus/
Rastileimasimet laitetaan siis muutamaksi tunniksi pakastimen, jotta niiden toimintakyky heikkenisi ja ne tallentaisivat herkemmin kilpailukortille leiman lisäksi 99-vikakoodin. 99-koodi on valmistajan leimasimiin sisäänrakentama ominaisuus, joka kertoo rastileimasimen olevan elinikänsä päässä. Pakastuksen lisäksi leimasimia kiusataan normaalia suuremmalla määrällä leimauksia nopeasti tehtynä.
Testin valmistelu
Ja sitten hommin: Firmaliigan kalustoon kuuluvat 30kpl rastileimasinta ladottiin pakastimeen kolmeksi tunniksi. Lisäksi poimittiin 20kpl emit (kilpailu)kortteja satunnaisotannalla laina-emit varastosta kuitenkin niin, että valikoima edusti kattavasti valmistusvuosia 2009-2015. Lähes koko emit-sateenkari saatiin mukaan. Koska rastileimasinten toiminnan ohella oli epäilys, että myös emit-korttien ikä ja kunto saattaisi vaikuttaa toimintaan, laitoimme myös puolet emit-korteista pakkaseen. Ennen korttien pakastusta varmistimme vielä, että kaikki kortit ovat toimintakuntoisia ja luettavissa mtr-kirjoittemilla, kaikki OK.
Testi
Kolmen tunnin odottelun jälkeen poimimme hyytävän rapsakat 30 rastileimasinta ja 20 korttia pakkasesta. Rastileimasimet levitettiin pöydälle riviin ja kortit valmisteltiin testiin nollaamalla. Tässä kohtaa vanhimman polven kortit ryhtyivät (passiiviseen) vastarintaan: 4 korttia hyytyi täyisin ja kieltäytyi nollauksesta (valo ei välähdä vähääkään). Yksi korteista heräsi 5min myöhemmin jo suostui nollaukseen. Ne kolme muuta ovat tätäkin kirjoittaessa mykkiä testauksen uhreja (tietysti uhrautunheet yhteisen hyvän nimissä).
Nollauksen jälkeen nopea leimauskierros jokaisella 17 kortilla jokaiseen 30 leimasimeen, lämpimät ja pakaste-kortit vuorotellen.Näiden 17*30=510 leimauksen jälkeen jokainen kortti mtr-tulostimeen. Ja tämä toistettiin 3 kertaa eli 1530 leimausta ja tuloksena 3kpl noin 2m-pitkää mtr-tulostenauhaa. Ja sitten etsimään niitä 99-virhekoodeja mtr-tulosteista.
Tulokset: Testipöytäkirja
Emit-rastileimasimet
Yksikään rastileimasin ei antanut yhtäkään 99-virhekoodia. Ei vaikka jokaisella oli siihen 51 mahdollisuutta.
Emit-kilpailukortit
Emit-kortit sen sijaan kipuilivat vaihtelevasti: se yksi lämmetessään henkiin herännyt kortti (2010 sininen) teki virheleimauksia jokaisella kierroksella. Kumppanikseen se löysi toisen ikätoverin (2009 punainen), joka samoin teki virheleimauksia joka kierroksella. Yhteistä kaksikolle oli, että ne tekivät joka kierroksella vähemmän virheleimauksia kuin edellisellä (myös se pakastamaton kortti). Tämä kaksikko keräsi (tai siis jätti keräämättä) testissä yhteensä 31 puuttuvaa leimausta.
Korttien vanhimmat 5 korttia (25% kaikista) joko luovuttivat heti pakastukseen tai toimivat systemaattisen virheellisesti koko testin ajan. Vanhojen korttien joukossa oli vain yksi (2011 harmaa), joka selvitti koko testin virheittä.
Testin 1-kierroksella mikään muu kortti ei tehnyt virhelukuja. Testin 2-kierroksella oikkuileviin kortteihin liittyi 5 uudemman polven korttia (2012-2015) jotka jättivät lukematta leiman 1-2 rastileimasimelta. Testin 3-kierroksella näitä muita oikkuilijoita oli 1 (2012, ei mikään edellisistä korteista). Nämä 5 oikkuilijaa jättivät yhteensä 8 leimaa tallentamatta.
Johtopäätökset
- Firmaliigan emit-rastileimasimista mikään ei ole ns. elinikänsä päässä niin että se pitäisi poistaa käytöstä.
- Useimmat vanhimmat ja käytetyimmät emit-kortit ovat epäluotettavia. Tarpeeksi rasitettuna ne saattavat lakata toimimasta tai toimia virheellisesti. Virheellinen toiminta saattaa kasaantua tietyille rastileimasimille mutta ei systemaattisesti.
- Ilmeisesti mikä tahansa emit-kortti saattaa tehdä lukuvirheitä (epä)sopivissa olosuhteissa (kuten pakastuksen jälkeen). Emit-järjestelmässä virheellisiä leimauksia ei voi täydellisesti välttää, ainoastaan minimoida. Siispä kisakäyttöön tarvitaan varajärjestelmä.
- Emit-korttien tarkistuslipukkeita on syytä käyttää, jos haluaa varmasti tuloksen kortin mahdollisesta satunnaisesta virhetoiminnasta huolimatta. Ja tarkistuslipukkeet on syytä varmistaa teippauksella.
- Pakastaminen ei pidennä emit-korttien käyttöikää
Jatkotoimenpiteet
- Otamme käyttöön emit-tarkistuslipukkeet ainakin kevään finaaliin Luukissa.
- Jatkamme Firmaliigan leimasinkaluston sekä emit-korttien virheleimausten seurantaa.