Iltarasteilla on käyty jo vuodesta 1977 lähtien.

”Suunnistus on niin hauskaa, että on ihme, ettei sitä ole syntinä kielletty.” Näin tuumi jo Tahko Pihkala. Nyt tätä hauskuutta on voinut harrastaa Helsingin Suunnistajien järjestämillä Iltarasteilla monia vuosia, jona aikana on ehditty kirjata satojatuhansia suorituksia.

Idean kuntosuunnistustapahtumista nykymuodossaan junaili käyntiin Juhani Salmenkylä. Alkutaipaleen menestyksen takana oli vahvasti Ilta-Sanomat, joka järjesti mm. rastiliput, arvontapalkintoja ja ennen kaikkea palstatilaa. Osaksi lehden ja osaksi tapahtuman kellonajan mukaan tapahtuman nimeksi tuli Iltarastit. Nimi on osoittautunut osuvaksi ja siitä on tullut käyttökielessä kuntosuunnistustapahtumaa tarkoittava ja jopa sitä tunnetumpi yleisnimi. Iltarastit on rekisteröity tuotenimi.

Ensimmäiset Iltarastit järjestettiin Pirkkolan liikuntapuistossa. Paikalla oli kymmenkunta toimitsijaa, joita kovasti jännitti tulijoiden määrä. Ilta-Sanomat oli jo viikon ajan tehnyt juttuja suunnistuksesta yleensä ja Iltarasteista erityisesti. Paikalle löysikin peräti 231 rasteille hamuajaa ja karttoja piti varta vasten hakea varastosta lisää.

Iltarastien näkyvyys luonnollisesti lisäsi sen osallistujamääriä entisestään. Vuosi 1979 on toistaiseksi ollut Iltarastien osanottajamäärien huippuvuosi. Tällöin suorituksia kertyi peräti 24000 kpl ja ennätys yhdellä kertaa oli mahtavat 1200 suoritusta! Näistä vuosista osanottajat ovat jakaantuneet useampien kuntotapahtumien kesken ja Iltarastien osanottajamäärät ovat pienentyneet. Viime vuosina määrät ovat olleet noin 10000 suorituksen tienoilla.

Historiansa aikana Iltarastien perusilme on muuttunut vain nimeksi. Käytännössä vain karttojen ja kompassien ulkonäkö ja tarkkuus ovat vuosien saatossa kehittyneet – ja uusimpana suuntauksena on tullut sähköinen leimaus. Kuitenkin Iltarastit on onnistunut säilyttämään viehätyksensä rentona koko kansan tapahtumana kaikkien muiden eri kuntotapahtumien keskellä. Yhä edelleen nuoret ja myöhemmällä iällä innostuneet, vasta-alkajat sekä Suomen huippusuunnistajat tapaavat Iltarasteilla ja lähtevät metsään. Jotain vietävän hauskaa siinä täytyy siis piillä.