Iltarastit

Iltarastit 2020 ohjeet

Iltarastit kausi 2020 on päättynyt. Katso lisätiedot Iltarastit kalenteri-sivulla.

 

Toimitaan vastuullisesti: sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään etäisyyttä ja huomioidaan riskiryhmät.

 

Iltarastit

 • Lasten Rastit on maksuton, itse tulostettava suunnistuskartta lähimmastoissa lapsiperheiden ja aloittelevien suunnistajien käyttöön.
 • Kiintorastit ovat pysyvästi Nuuksiossa: Pirttimäki, Solvalla, Luukki, Salmi.
 • Lähikiintorastit löytyvät Helsingin liikuntapuistoista.
 • Omatoimi-Iltarastit järjestetään kalenterin mukaisesti viikoittain vaihtuvissa maastoissa.
 • Karttoja myydään verkkotilauksena, toimitus postitse tai noutopisteeseen, kartat voi myös ostaa myyntipisteistä.
 • Katso maastot ja myyntipaikat kartalla.
 • Kartalla kaikki rastit, ratojen pisteet luettelona kartassa, yhdistä rastipisteet
 • Maastossa on rastiliput, myös lähtö ja maali on merkitty. Ei emit-leimasimia, ei lääppimistä rasteilla.
 • Reittipalvelu ja virtuaalinen tulospalvelu tallennetun gpx-jäljen perusteella

Karttojen ja tapahtumien tarkemmat tiedot, verkkotilauslomakkeet ja myyntipisteet Iltarastit kalenteri-sivulla.

 

Omatoiminen suunnistus

Metsä on edelleen turvallinen paikka liikkua. Suunnistuksen positiivinen vaikutus sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin on merkittävä. Laajalla omatoimisen suunnistuksen tarjonnalla Helsingin Suunnistajat haluaa antaa suunnistuksen ystäville tilaisuuden nauttia luontoliikunnasta myös poikkeuksellisina aikoina. Toivomme, että saamme myös monta uutta ystävää tutustumaan meille rakkaaseen harrastukseen.

Omatoiminen suunnistus on turvallista, kun toimimme vastuullisesti toisemme huomioiden. Sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään turvallinen etäisyys ja huomioidaan riskiryhmät. Suunnistus liikuttaa isojakin joukkoja ja metsään mahtuu kyllä. Matkat ja oma toiminta pitää miettiä nyt tarkemmin. Suosittelemme liikkumista omin voimin, ota kävely- tai pyörälenkki osaksi liikuntaa.

Helsingin Suunnistajat järjesti jo maalis-toukokuun ajalle yli 20 karttaa ja yli 500 rastipistettä löydettäväksi. Nyt jatkamme omatoimisen suunnistuksen tarjontaa kesä-heinäkuuksi täydellä kattauksella. Lapsiperheille ja aloitteleville suunnistajille tarjoamme maksuttomat, itse tulostettavat kartat lähimaastoihin. Lähimetsään on helppo kulkea ja turvallista harjoitella suunnistuksen alkeita. Tulosta kartta kaverille tai naapurille ja auta löytämään uusi harrastus!

Kokeneempien suunnistajien rastikattaus sisältää pysyviä kiintorasteja Helsingin liikuntapuistoissa ja Nuuksion maastoissa sekä Iltarastikalenterin mukaisesti viikoittain vaihtuvat maastot. Nämä kartat ovat “kaikki rastit” -tyyppisiä eli voit valita oma ratasi päivän kunnon mukaan ja käyttää samaa karttaa useampaan kertaan. Voit tilata karttapaketin kotiisi tai noutopisteeseen tai käydä ostamassa kartat myyntipisteistä. Verkosta tilatut karttapaketit voi maksaa myös Saldo-sarjalipulla, yrityssopimuksella tai liikuntaeduilla.

Toimimme viranomaisten määräysten ja Suomen Suunnistusliiton ohjeiden mukaan. Koska olosuhteet ovat poikkeukselliset ja tilanne voi muuttua nopeastikin, pyydämme tarkistamaan ohjeet verkkosivuiltamme.

 

Lasten Rastit

IltarastitLasten Rastit ovat lapsiperheille ja aloitteleville suunnistajille suunniteltuja ratoja lähimaastoissa. Radat ovat 1.5 – 2km pitkiä ja kartat helppolukuisia, mittakaava 1:5000 (1 sentti = 50 metriä). Radat tukeutuvat polkuihin, mutta ilkivallan välttämiseksi rastit on sijoitettu sivuun isoimmilta kulkuväyliltä. Kompassia ei välttämättä tarvita. Maastossa on rastiliput, myös lähtö ja maali, ei leimasimia, ei ajanottoa.

Lasten Rastit ovat Helsingin liikuntapuistoissa.

Lasten Rastit kaikki kartat ja radat on uusittu kesä-heinäkuuksi. Kartat ovat maksuttomia ja voit tulostaa A4-kokoisen kartan itse, pdf-dokumentit löytyvät Lasten Rastit-sivulta. Karttaa on helppo käyttää myös oman kännykän näytöllä.

 

Kiintorastit lähellä ja Nuuksiossa

Poikkeuksellisesti kiintorastit löytyvät myös Helsingin liikuntapuistoista. Lähikiintorasteilla kartassa on noin 30 rastipistettä sekä valmiita rataehdotuksia. Voit valita omaan kuntoon ja taitoon sopivan radan ja käyttää samaa karttaa useampaan kertaan. Lähikiintorastien kartat ja rastipisteet on uusittu kesä-heinäkuuksi. Kartat ovat A4-kokoisia, mittakaava 1:10 000.

Nuuksion kiintorastit sijaitsevat Pirttimäessä, Solvallassa, Luukissa ja Salmessa (katso kartalla). Kartat ovat A3-kokoisia (1:10 000). Kartassa on noin 20 rastipistettä sekä useita rataehdotuksia 3…10km. Rasteilla on heijastin eli ne soveltuvat myös omatoimiseen yösuunnistukseen. Rastit ovat maastossa pysyvästi ja ne vaihdetaan uusiin paikkoihin keväällä.

Maastossa on rastiliput, myös lähtö ja maali on merkitty. Ei emit-leimasimia, ei ajanottoa, ei lääppimistä rasteilla.

 

Omatoimi-Iltarastit

Omatoimiset Iltarastit järjestetään Iltarastikalenterin mukaisesti viikoittain vaihtuvissa maastoissa. Rastit ovat maastossa koko viikon sunnuntaista sunnuntaihin. Kartat ovat “kaikki rastit” -karttoja eli kaikki noin 30 rastia ja kaikki ratavaihtoehdot 1.5 … 9km löytyvät kartalta. Kartat ovat pääosin 1:10 000 -mittakaavassa ja kooltaan maaston mukaan A4 tai A3.

Pyrimme valmistelemaan Omatoimi-Iltarastien kartat hyvissä ajoin, noin neljä viikkoa ennakkoon. Voit samalla kertaa tilata karttapaketin, jossa on kaikki kuukauden kartat valmiina.

 

Muuttuva tilanne

Olosuhteet niin suunnistukseen kuin kaikkeen muuhunkin toimintaan ovat nyt poikkeukselliset. Noudatamme viranomaisten määräyksiä ja Suomen Suunnistusliiton ohjeistusta. Seuraamme suunnistajien toimintaa omatoimisen suunnistuksen karttajakelussa ja rasteilla. Tarvittaessa voimme myös lisätä maastoja ja karttoja tai muuttaa toimintaa. Pyydämme tarkistamaan ohjeet verkkosivuiltamme, koska tilanne voi muuttua yllättäen.

 

Toimintaohjeet

Lasten Rastit

 • Valitse maasto,
 • Tulosta maksuton kartta
 • Tarvittaessa lataa ja tulosta myös ohjeet aloitteleville suunnistajille
 • Suuntaa maastoon! Liiku ja toimi turvallisesti ohjeiden mukaan

Omatoimiset suunnistukset verkkotilauksena

 • Täytä tilauslomake verkossa
 • Valitset kartat, toimitustapa ja maksutapa
 • Saat tilausvahvistuksen ja maksuohjeet sähköpostiisi
 • Maksutavat MobilePay, liikuntaedut, tilisiirto sekä Saldo-sarjaliput ja yrityssopimukset
 • Kartat tulevat valintasi mukaan postissa kotiin tai haluamaasi noutopisteeseen
 • Nouto tilausta seuraavana päivänä
 • Toimi turvallisesti noutaessasi karttoja, pidä etäisyyttä muihin noutopisteessä asioiviin henkilöihin

Omatoimiset suunnistukset myyntipisteistä

 • Voit myös ostaa kartat haluamastasi myyntipisteestä
 • Osta useampi kartta kerralla, jotta vältät turhaa liikkumista
 • Toimi turvallisesti ostaessasi karttoja, pidä etäisyyttä, vältä käteisen rahan käyttöä
 • Maksutavat myyntipisteen mukaan, Saldo-sarjaliput, yrityssopimukset ja liikuntaedut vain verkkotilauksena

Vinkkejä

 • Tilaamalla useamman kartan samalla kertaa vältät tarpeetonta liikkumista ja helpotat talkooväkemme työtä karttojen jakelussa
 • Voit maksaa verkkotilauksen myös Saldo-sarjalipulla sekä yrityssopimuksella, yksi kartta = yksi käynti kuten Iltarasteilla
 • Myös maksu liikuntaeduilla onnistuu verkkotilauksessa

Helsingin Suunnistajien jäsenet

 • Omatomi-Iltarastien kartat ja poikkeuksellisesti tänä keväänä myös kiintorastien kartat ovat HS jäsenetu
 • Jäsenetuna karttoja saa vain verkkotilauksena noutopisteestä
 • Enintään neljä karttaa per tilaus ja yksi tilaus kuukaudessa
 • Asiakkaiden karttojen toimitus on aina ensisijainen
 • Lisätiedot jäsenpalvelussa

 

Vastuullinen toiminta

Toimimalla viranomaisten määräysten mukaisesti hidastamme, rajaamme ja vähennämme koronaepidemian nopeaa leviämistä. Yhteinen etumme on toimia vastuullisesti: sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään riittävästi etäisyyttä ja huomioidaan riskiryhmät. Toivomme myös hyväkuntoisten seniorisuunnistajien (70+) toimivan vastuullisesti ja varovaisesti, kontakteja ja tarpeetonta liikkumista välttäen, vaikka rakkaan lajin kauden avaus voi nyt siirtyä.

Erityisesti pyydämme tarkkaavaisuutta karttojen nouto- ja myyntipisteissä. Pidä etäisyyttä muihin nouto- tai myyntipisteessä asioiviin henkilöihin. Vältä tarpeetonta pintojen koskettelua ja huolehdi käsien pesusta. Vähääkään nuhaiset jäävät nyt suosiolla kotiin.

Lisätietoa: THL koronavirus-info, Suomen Suunnistusliitto, HSL korona-tiedotus

 

Kysyttävää?

Miten koronaepidemia on huomioitu Iltarasteilla?

Metsässä on turvallista kulkea ja helppo säilyttää riittävät etäisyydet muihin ihmisiin. Ongelmakohdat kuntorasteilla ovat joukkojen kasautuminen yhteen paikkaan samaan aikaan sekä samojen pintojen koskettelu isolla joukolla. Pintojen koskettelu on nyt minimoitu poistamalla ajanotto (emit-leimasimet ja kortit) sekä tapahtumien keskitetyt myyntipisteet (käteisen rahan yms. käsittely).

Joukkojen kasautumista minimoimme tarjoamalla ison valikoiman vaihtoehtoja omatoimiseen suunnistukseen. Maastoja ja karttoja on paljon, samoin maastojen “aukioloa” on pidennetty: Lasten Rastit sekä kiintorastit ovat käytössä koko kevään ja kesän (Nuuksiossa koko kauden) ja viikoittaiset Omatoimi-Iltarastit ovat maastossa sunnuntaista sunnuntaihin.

Myös karttojen jakeluun on useita vaihtoehtoja joukkojen kasaantumisen välttämiseksi. Osan kartoista voi tulostaa itse, kartat voi tilata postitse kotiin tai noutopisteeseen ja lisäksi karttoja on saatavissa useista myyntipisteistä.

 

Miksi karttoja ei ole itse tulostettavina pdf-tiedostoina?

Lasten Rastit -kartat lähimaastoissa ovat tulostettavissa pdf-tiedostoina. Lasten Rastien pdf-karttoja voi käyttää helposti myös kännykän näytöllä.

Karttojen laatu on olennainen osa suunnistusta. Hyvän maaston kuvauksen lisäksi laatuun kuuluvat myös kartan tulostus ja luettavuus. Luettavuus tarkoittaa esimerkiksi Iltarasteilla viime kaudella laajasti käytetyn tarkemman mittakaavan 1:7500 hyödyntämistä aloittelevien harrastajien ja ikänäköisten huomioimiseksi. Kotitulostimilla päästään harvoin ammattimaisten tulostuspalvelujen jälkeen. Tulostusmahdollisuudet ovat nyt monelle rajalliset, kun kirjastot ovat kiinni ja työpaikalle ei pääse. Myös Nuuksion A3-kokoisten karttojen tulostus kotikonstein tuottaisi monelle ongelmia.

Helsingin Suunnistajien laajan toiminnan perusta on iso valikoima karttoja hyvissä maastoissa Nuuksiossa sekä Helsingin liikuntapuistoissa. Tämän poikkeuksellisen kevään aikana jaossa on yli 20 karttaa. Karttoja päivitetään jatkuvasti ja mittavasta talkootyöstä sekä osittaisesta yhteiskunnan tuesta huolimatta Helsingin Suunnistajien karttakulut ovat kymmeniä tuhansia euroja vuosittain. Karttojen päivitykseen ja kartoilla järjestettyihin tapahtumiin liittyy aina myös sopimus maanomistajan kanssa. Noudatamme erittäin tarkkoja rajoituksia maaston käytössä, tapahtumien suunnittelussa ja rastien suunnittelussa.

 

Katso karttojen ja tapahtumien tarkemmat tiedot Iltarastit kalenteri-sivulla.