Helsingin Suunnistajien valmennustoiminnan tavoitteena on tarjota laadukasta valmennusta suunnistajan polun alusta aina maailman huipulle asti ja nostaa Helsingin Suunnistajat kansainväliseen kärkeen niin viesteissä kuin henkilökohtaisissa kilpailuissakin.

Lapset ja nuoret

Helsingin Suunnistajien suunnistajan polku alkaa 6-vuotiaasta suunnistuskoululaisesta, jolle suunnistus tuo rastien löytämisen riemua ja mukavan harrastuksen. Suunnistuskoulun toiminta on ympärivuotista ja se on tarkoitettu 6-13 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Suunnistuskoulun toimintaan sekä sen ryhmiin (Oravat, Ketut ja Sudet) voit tutustua tarkemmin osiossa Lapset ja nuoret

Nuorten, naisten ja miesten valmennusryhmät

Suunnistajan polku jatkuu 14-18 -vuotiaana nuorten valmennusryhmässä sekä naisten ja miesten valmennusryhmissä (19-vuotiaat ja vanhemmat). Valmennusryhmien urheilijoille järjestetään monipuolista ympärivuotista valmennustoimintaa, muun muassa yhteisiä viikkoharjoituksia ja leiritystä. Urheilijoita kannustetaan kohti tavoitteellista harjoittelua ja tuetaan kehittymistä omalla suunnistajan polullaan.

Valmennustoiminnan tavoitteena on saada yhä useampi urheilija harjoittelemaan suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti joko henkilökohtaisen valmentajan tai ryhmävalmentajan ohjauksessa, tavoittelemaan ja saavuttamaan menestystä SM-tasolla ja viestijoukkueissa sekä asettamaan tavoitteeksi nyt tai tulevina vuosina edustuspaikan saavuttamisen nuorten/aikuisten kansainvälisiin arvokisoihin.

Yhtenä valmennustoiminnan erityistehtävänä on tukea etenkin maajoukkuetason tai sitä tasoa tavoittelevien sekä nuorten maajoukkuetason suunnistajien yksilöllistä kehittymistä kohti kansainvälistä huippua.

Sininen ryhmä

Kansainvälistä huippua tavoittelevat urheilijat kuuluvat Sinisen ryhmän nimellä kutsuttuun seuran huippuryhmään. Sinne hyväksytään aikuisten tai nuorten ryhmän urheilijoita, jotka ovat tavoittaneet nuorten maajoukkuetason tai aikuisten maajoukkuetason tai ovat lähellä sitä. Ryhmän jäsenet kuuluvat myös omiin normaaleihin valmennusryhmiinsä (nuoret, naiset tai miehet).

Ryhmässä yhteistä kansainvälistä menestystä tavoitellaan harjoittelemalla yhdessä tulevien arvokisojen maastoissa, jakamalla tietoa maastojen vaatimuksista ja rakentamalla yhteistä käsitystä siitä, mitä voittaminen maailman huipulla vaatii.

Helsingin Suunnistajien suunnistajan polku

Helsingin Suunnistajien suunnistajan polku perustuu Suunnistusliiton Vauhtia, Taitoa, Kanttia (VTK) valmennuslinjaukseen. Linjauksen sisältöjä toteutetaan eri osa-alueilla ikäryhmien osaamis- ja kehitystavoitteiden kautta. Suunnistajan polun tarkoituksena on antaa urheilijoille, vanhemmille ja valmentajille suuntaviivoja siitä, kuinka tulisi harjoitella, mihin pitäisi missäkin ikäluokassa keskittyä ja minkälaisin tavoittein ja käytännöin HS polkua tukee. Polun kirjaimellinen noudattaminen ei tee urheilijasta huippusuunnistajaa, mutta luo edellytykset sille.

Vuonna 2021 valmennusryhmillä on 170 € ryhmämaksu. Ryhmämaksu sisältää ryhmävalmennuksen, talvi- ja kesäkauden harjoitukset sekä suunnistusleirien harjoitukset. Ryhmämaksu oikeuttaa tuettuihin seuran leireihin ja kilpailumatkoihin (leiri- ja kilpailumatkakohtainen omavastuu).

Valmennusryhmissä on kaudella 2020 – 2021 74 urheilijaa.