Valmennusryhmät aloittaneet toimintansa kaudelle 2021

 

Nuorten valmennusryhmässä aloitti kaudella 2020 – 2021 43 urheilijaa. Kaikkien ryhmien valmennustoiminta on käynnissä koronatilanteen sallimissa rajoissa.

Oheisessa INFO paketista löytyvät seuraavat tiedot.
– tavoitteet, toiminnan periaatteita, ryhmävalmennus, taitotiimi, fysiikkatiimi ja terveydellinen tukitiimi, urheilijasopimus, tiedotus ja viestintä, maksut – seura ja ryhmäedut ja velvoitteet, varusteet, talvikauden harjoittelu, kesäkauden harjoittelu, viestivalinnat, kisamatkatoiminta, yhteystiedot

Nuorten valmennusryhmään voi hakea myös kesken kauden. Ota yhteyttä nuorten valmennusryhmän vastuuvalmentajiin Sari Kallelaan if.ta1721677380jatsi1721677380nnuus1721677380nigni1721677380sleh@1721677380alell1721677380ak.ir1721677380as1721677380 tai Marko Rajalaan if.ta1721677380jatsi1721677380nnuus1721677380nigni1721677380sleh@1721677380alaja1721677380r.okr1721677380am1721677380

 

Nuorten valmennusryhmään haku 2020 – 2021 kaudelle

 

Nuorten valmennusryhmään haku on avattu 14 – 18 vuotiaille, 2003 – 2007 syntyneille. Pyydämme vastausta 1.11.2020 mennessä.

Tavoitteellisempi valmennusryhmä on tarkoitettu motivoituneille ja tavoitteellisesti harjoitteleville SM-kisoissa kilpaileville nuorille suunnistajille. Ryhmään kuulumisen edellytyksenä on nuoren oma halu sitoutua seuran ja ryhmän yhdessä laatimiin pelisääntöihin. Ryhmään kuuluvien urheilijoiden kanssa tehdään urheilijasopimukset, joissa määritellään ryhmän toimintaan liittyvät keskeiset käytännöt.

Toinen vaihtoehto on ilmoittautua samaan valmennusryhmään mutta pienemmällä maksulla. Nuorella on mahdollisuus osallistua normaalisti seuran harjoituksiin ja viesteihin ja omakustanteisesti seuran leireille ja kisareissuille. Tämä mahdollisuus sopii hyvin vähemmän kilpaileville ja niille, jotka haluavat suunnistaa vähemmän tavoitteellisesti. Tässä vaihtoehdossa ei tehdä myöskään urheilijasopimusta. Toivomme että tätä kautta voimme pitää nuoret mukana ryhmässä ja mahdollistaa hyvä harrastus omien aikaresurssien mukaan.

Tavoitteellisemman valmennusryhmän vuoden 2021 ryhmämaksu on 170 euroa ja se sisältää talvi- ja kesäkauden harjoitukset ja suunnistusleirien harjoitukset. Seura maksaa ryhmämaksun maksaneiden osallistumismaksut henkilökohtaisiin ja viestikilpailuihin rastiviikkoja lukuun ottamatta. Ryhmämaksu oikeuttaa myös tukeen seuran järjestämien leirien ja kilpailumatkojen osalta (leireistä ja matkoista kuitenkin leiri-/matkakohtainen omavastuu) sekä seuran tukemaan seura-asupakettiin.

Vaihtoehtoinen ryhmämaksu on 90 euroa, mikä sisältää talvi- ja kesäkauden harjoitukset, suunnistusleirien harjoitukset sekä viestiosallistumiset seuran valitsemissa joukkueissa. Vaihtoehtoiseen ryhmämaksuun ei sisälly henkilökohtaisten kilpailuiden osallistumismaksut, seuran leiri- ja kilpailumatkat eikä seuran asupaketti.

Ryhmään voi hakea myöhemminkin kauden aikana ottamalla suoraan yhteyttä ryhmän valmentajiin.
Lisätietoja ryhmään hakemisesta antaa Sari Kallela (040 723 1010) Marko Rajala (040 556 6654)

 

Kriteerit siniseen ryhmään pääsylle: (päivitetty 21.1.2021)

 

1) Palava motivaatio kehittyä eteenpäin.

2) Perusteltu ja uskottava tavoitteenasettelu aikuisten maajoukkuetasoon ja menestykseen kansainvälisissä kisoissa.

3) Osoitettu taso:

 • Viimeisen kolmen vuoden aikana paikka Suomen JWOC-joukkueessa, SSL:n nuorten maajoukkueessa

tai viimeisen kolmen vuoden aikana

 • sijoitus 21-sarjan henkilökohtaisten SM-kisojen arvokisamatkalla (pitkä, keski, sprintti, pudotussprintti) 15:n parhaan joukossa,
 • valinta SSL:n edustusjoukkueeseen MM-kisoihin, EM-kisoihin, maailmancupiin, Euromeetingiin tai opiskelijoiden MM-kisoihin,
 • sijoitus MM-kisoissa, maailmancupissa tai EM-kisoissa 40 parhaan joukossa tai
 • kuluneen kauden aikana esim. ratajuoksukisoissa osoitettu fyysinen potentiaali arvokisamenestykseen.

 

Valmennustoiminta kesän 2020 aikana

 

Helsingin Suunnistajien valmennustoiminta on pikkuhiljaa alkanut normalisoitumaan koronan aiheuttaman poikkeustilan jälkeen. Noudatamme viranomaisten antamia ohjeistuksia ja toimimme niiden mukaan. Viikottaiset harjoitukset ovat kuitenkin käynnistyneet ja päiväleirejä on pystytty pitämään.

Seuraamme kesän ajan, mihin suuntaan Suomen ohjeistustilanne kehittyy koronavirustilanteen suhteen ja muutamme ja sopeutamme toimintaamme sen mukaan.

 

Valmennustoiminta kevään 2020 aikana

 

Taustaa

Valtioneuvosto totesi maanantaina 16.3.2020 Suomen olevan poikkeustilassa koronaviruspandemian vuoksi. Hallituksen antamien linjausten mukaisesti muun muassa julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Tiukentuneiden linjausten tavoitteena on vähentää tartuntariskiä ja hidastaa epidemian leviämistä. Toimilla pyritään suojaamaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä ja välttämään terveydenhuollon ylikuormittumista.

Helsingin Suunnistajat haluaa toimia vastuullisesti ja on tehnyt muutoksia kevätkauden harjoitusten toteuttamiseen. Tavoitteena on mahdollistaa urheilijoille mielekästä lajiharjoittelua ja ottaa samalla huomioon tapahtumien järjestämisten osalta annettu ohjeistus.

1. Harjoitukset

Helsingin Suunnistajien valmennuksen maalis- ja huhtikuun harjoitukset järjestetään pääasiassa omatoimiharjoitteluna, kunnes toisin ilmoitetaan. 

Kaikki harjoitukset on ulkoharjoituksia ja urheilijoita kehotetaan tekemään harjoitukset omatoimisesti tai pienryhmissä keskenään. Pienryhmien ja kyytiporukoiden muodostamisessa on noudatettava kohdassa 3 kuvattuja virustartuntariskin hallinnan ohjeita.

Tiedot harjoituksista päivitetään jäsenpalveluun. Jokaisen harjoituksen tietoihin kirjataan harjoituksen toteutukseen liittyvä ohjeistus sekä lisäksi toimintaohjeet virustartunnan riskin minimoimiseksi. 

 •  Suunnistusharjoitukset

Urheilijoilla on kevään aikana käytettävissä monipuolisia omatoimiharjoituksia, joista osa on Akatemiaharjoituksia ja osa seuran valmennuksen tai kuntosuunnistusjaoston suunnittelemia harjoituksia. Harjoituksista ilmoitetaan jäsenpalvelussa. Osa harjoituksista on sprintti- ja osa metsäsuunnistusharjoituksia. Harjoitukset on käytettävissä tavanomaista pidempään ja käyttöaika kerrotaan kunkin harjoituksen ohjeistuksessa. Ratakartat voi tulostaa harjoituksen kohdalla olevasta linkistä omatoimisesti, ellei muuta karttojen jakelutapaa ole ilmoitettu. 

 • Omatoiminen fysiikkaharjoittelu  

Tähtiseuravalmenta Janilta on tullut  erillisinä tiedostoina ohjeita fysiikkaharjoitteluun, viikon rytmittämiseen ja yksittäisiä harjoitusehdotuksia. Treenikalenteriin lisätään ohjeita kuntopiirejä, vetotreenejä, mäkitreenejä ja muita vastaavia harjoituksia varten. Myös näitä suositellaan tehtäväksi omatoimisesti tai pienryhmissä samalla tavoin kuin suunnistusharjoituksia. Tavoitteena on esimerkiksi lisätä linkkejä harjoituksia ohjaaviin videoihin.

2. Riskinhallinta ja kyytiporukat

Koronavirus tarttuu tämän hetken tiedon mukaan pisaratartuntana ja kosketuksen välityksellä viruksen kulkeutuessa esimerkiksi käsien kautta suuhun, nenään tai silmiin. Tartunta ulkona, hieman toisistaan etäällä olevien henkilöiden välillä on epätodennäköistä.

Pienryhmissä ulkona harjoiteltaessa riskiä voidaan pitää vähäisenä. Yhteisellä autokyydillä matkustaminen on merkittävä riskitekijä. On huomattava, että tauti voi, erityisesti nuorilla hyväkuntoisilla ihmisillä olla erittäin lievä, lähes huomaamaton, mutta silti tarttuva. Tämän vuoksi pitää olettaa, että kuka tahansa voi olla tartunnan kantaja.

Ohjeet kyytiporukoiden muodostamiselle: 

 • Autoon porukka, joka muutoinkin on yhdessä (perhe, kaveriporukka)
 • Tämä sen vuoksi, että jos joku tästä porukasta kantaa virusta, yhteinen matka ei lisää tartuntariskiä, koska se tarttuu lähipiirissä muutoinkin
 • Pitäkää kyytiporukka vakiona ja uusien kontaktien määrä minimissä

Toiminta harjoituspaikalla:

 • Pitäkää sopiva parin metrin etäisyys muihin, erityisesti muista kyytiporukoista paikalle samaan aikaan tulleisiin.
 • Älkää koskettako muita, jos se ei jostain syystä, esimerkiksi ensiavun tai muun auttamisen vuoksi ole välttämätöntä.

Muuta:

 • Peskää kädet pesuaineella hyvin kotoa lähtiessä ja kotiin tultaessa.
 • Yski tai aivasta vain kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.
 • Jos sairastut niin, että sinulla on virustaudin oireita (kuume, kurkkukipu, yskä), ilmoita siitä kavereille ja ryhmävalmentajalle välittömästi. Tämä sen vuoksi, että taudin tarttumista edelleen, ja mahdollisesti muiden urheilijoiden lähipiirissä oleviin riskiryhmien henkilöihin voitaisiin välttää.
 • Jos olet sairas, älä harjoittele, äläkä tule treeneihin. Jos mietit – jää kotiin.

 3. Urheilijoiden treeniseuranta ja etävartit

Kun tapaamiset jäävät muuten vähemmälle, valmentajat seuraavat ja tukevat urheilijoiden valmentautumista muilla tavoin. Helsingin Suunnistajat aloittaa urheilijoiden ja valmentajien kesken pidettävät etävartit, jotta voimme edelleen pitää säännöllisesti yhteyttä. Seurantakeskustelut organisoidaan pienryhmävalmentajien johdolla.  

Hyödynnä pidentynyt harjoittelukausi ja anna itsellesi aikaa myös palautua. Kehitetään toimintaamme yhdessä ja uskotaan, että kisakausi alkaa, kun kesään päästään!

Pohjana on hyödynnetty Espoon Suunnan julkaisemaa ohjeistusta.

 

Talvikauden 2019-2020 viikkoharjoitukset

Paikat, ohjelmat ja muut yksityiskohdat ilmoitetaan jäsenpalvelu MyClubissa. Jäsenpalvelussa myös ilmoittautudutaan aina treeneihin

Tiistai

Liikuntamyllyn vetoharjoitukset

Iltapäivävuoro klo 16:30 alkaen, naiset ja miehet
Matin vetämä harjoitus alkaa klo 16:40 koordinaatioilla. Tule mukaan verrytelleenä! Vedot klo 17:00. Jouluun asti nopeuskestävyyttä, joulun jälkeen määräintervalleja tai pidempiä vk-vetoja.
Vaihtoehtona omatoimiharjoitus. Radan käyttömahdollisuus päättyy klo 18:00.

Iltavuoro, nuoret
klo 17:45–18:00 verryttely omatoimisesti.
klo 18:00 aktivoinnit
klo 18:15 koordinaatiot soveltuvissa ryhmissä
klo 18:30 vedot

Keskiviikko

Ogelin lenkki ja sali
Klo 19 Lenkki omatoimisesti sopivissa ryhmissä
Klo 20 kuntosasali, omatoiminen harjoittelu
Voimaharjoittelu vapailla painoilla tai kuntosalilaitteilla oman ohjelman mukaan.
Ohjausta ryhmittäin tarvittaessa.
Kestovoimaa tai nopeusvoimaa jakson teeman ja urheilijan ohjelmaan soveltuen.

Torstai

Lamppulenkki
Klo 18 kokoontuminen erikseen ilmoitettavissa paikoissa, pimeällä lähimaastoissa, sopivissa porukoissa, käytetään esim. viime kesän Iltarastien ratoja.

Lauantai

Suunnistusharjoitus
Klo 10 lumitilanteen mukaan suunnistusharjoituksia. Tekniikkatreeniä omilla kartoilla, akatemiavalmennuksen yhteistyötarjontaa tai reipasta viestiharjoitusta vauhdikkaassa maastossa.

Sunnuntai

Maastolenkki tai vaellus
Klo 10 alkaen. Pitkää ja tasavauhtista hiussuoniston kehittämistä, maastossa niin pitkään kuin voi, sitten siirtyminen suksille.

 

Hyödynnä harjoituksia huomioiden henkilökohtaiset kehittymistarpeesi ja elämän muut rajoittavat tekijät.

Paras tulos syntyy pohtiessasi rytmitystä oman henkilökohtaisen valmentajasi tai ryhmävalmentajan kanssa. Testaaminen on luonnollinen osa kehittymisen seurantaa. Säännöllisen testauksen avulla saat palautteen kehittymisestäsi. Harjoittelua on sen pohjalta helpompi kohdentaa oikeisiin asioihin.