Maali

Maalin on toimittava joka säässä ja joka tilanteessa. Tästä syystä maalijärjestelyjä ei voi koskaan suunnitella tai harjoitella liian vähän.

Maali muodostuu itse asiassa sarjasta peräkkäisiä ja toisiinsa hyvin liitettyjä toimintoja, joiden läpi maaliin tullut kilpailija kulkee automaattisesti juuri ajatusta asiaan uhraamatta. Muistithan, että juuri loppuviitoituksella viimeisetkin järjenhippuset kadottanut suunnistaja on aivan eri henkilö kuin se, joka muutaman minuutin kuluttua enemmän tai vähemmän tyytyväisenä katselee karttaansa. Tee siis hänen kulkunsa maalin läpi niin automaattiseksi kuin mahdollista.

maali

"Maaliprosessin" tärkeimmät osat ovat loppuleimaus - varmistusajanotto - leimantarkistus - virheleimauksen selvitys (itkumuuri) - kartan keruu - numeron keruu - väliaikojen tulostus ja kuumalla säällä vesipiste. Ja jos vielä ensiavulla on mahdollisuus syrjäsilmällä seurata saapuvien kilpailujen virtaa ja kuulutus pystyy poimimaan suosikkinsa mikrofonin ääreen, niin aika lähellä ollaan jo täydellistä suoritusta.

Maalitoiminnot

Maalitoimintojen järjestelyssä on erikoisesti varmistettava ja kiinnitettävä huomiota seuraaviin asioihin:

  • Varmista jo keväällä sähkön saanti. Se hoituu yleensä kahdella vuokra-aggregaatilla. Sovi ajoissa, kuka kuka vuokraa aggregaatin.
     
  • Maalia varten yksi noin 4 m x 5 m -kokoinen teltta. Lisäksi virheleimauksen selvitystä (itkumuuria) varten tarvitaan toinen pienempi teltta, joka sijoitetaan maaliteltan taakse rauhalliseen paikkaan
     
  • Teltan kalusteet sijoitetaan siten, että  kilpailija kulkee leimantarkastusta varten 90 asteen kaaren teltan sisällä (ei suoraan läpi teltan)
     
  • Serveri ja varaserveri sijoitetaan omalle hyllylle teltan seinustalle. Korjauksia ja muutoksia varten tarvitaan oma kone erilliselle pöydälle sopivaan paikkaan
     
  • Tietokoneet ja verkko rakennetaan siten, että johdot eivät ole maassa eivätkä vaikeuta liikkumista teltan sisällä
     
  • Maalileimauksen jälkeen rakennetaan leimantarkastuksen 'odotusputki', jota voidaan voidaan joustavasti pidentää (asettaa "mutkille") silloin kun leimantarkastuksessa on ruuhkaa tai muita ongelmia
     
  • Leimantarkastus hoituu kahdella vierekkäisellä pisteellä. Niiden sijoittelussa kannattaa ottaa huomioon auringonpaisteen suunta, jotta se ei vaikeuta kuvaruudun seuraamista.
     
  • Myös varmistusajanottajat tarvitsevat auringon- tai sateensuojan
     
  • Tietokoneet ja näytöt kannattaa purkaa pois yöksi ja siirtää kuivaan paikkaan (esim. autossa, jos on autotallissa). Näin vältyt aamuisilta kosteusongelmilta.
maali
Maalileimasimet
maali
Maalileimauksen jälkeen jatketaan putkeen

maali
Putkea on helppo venyttää tai lyhentää
maali
Sitten tullaan leimantarkastukseen

maali
Kaksi leimantarkastuspaikkaa - huomaa 90 asteen kulma tarkastuspisteen jälkeen
maali
Leimatarkastus - huomaa kuvaruudun sijoitus - ei heijastuksia
maali
Leimantarkastuksen jälkeen jatketaan putkessa
maali
Alue, jolle voidaan sijoittaa karttojen poisotto

maali
Tulo väliaikapisteelle
maali
Väliaikapiste on putken lopussa

Tuloslaskennan keskeinen osa näytellään jo ennen kilpailujen alkua - tuloslaskennan onnistuminen riippuu hyvin pitkälti siitä, miten tuloslaskennan laitteisto on valmisteltu kuten myös varmistettu itse kilpailutapahtumaa varten. Kilpailun aikana ei käytännössä ehditä tekemättömiä asioita tai puuttuvia laitteita korjaamaan vaikka toki tällaisista aina kerrotaan. Hyvä tuloslaskenta ei koskaan tilaan, josta vain taitava tuloslaskenta selviää ja sekin hyvällä onnella...

Tuloslaskennan valmistelun keskeiset asiat ovat:

- - -

Itse kilpailupäivänä on varmistettava, että seuraavat asiat on huolella varmistettu:

- - -

Varmistusajanottoa tarvitaan onneksi enää varsin harvoin. Mutta sitten kun sen aika tulee, sen arvo onkin mittaamaton. Varmistusajanotto onkin vakuutus hyvälle tuloslaskennalle.

maali
maali


Tulospalvelun muistiinpanoja vuoden 2012 Suunto-Gamesista

  • Minuuttilistat lähtöihin yhdelle puolelle paperia, koska lähdössä käytetään alustaa, johon paperit kiinnitetään eikä kääntäminen ole kätevää
     
  • Tulosteet vähän hankalia, koska paperia tulee varmaan 500 sivua ja omat kirjoittimet ovat hitaita –> joutuu tulostamaan töissä eikä viime hetken muutoksia meinaa saada mukaan. Nytkin oli tulostaulujen lähtöajoissa vanhaa tietoa.
     
  • Koejuoksuradat kannattaa tuoda oikeiden viimeisien rastien kautta. Leimaukset kannattaa tehdä joka rastilla mukaan lukien maali väärinkäsitysten välttämiseksi. Koejuoksijoille olisi sovittava, että leimataan eri leimasimilla, jos rastilla on useita leimasimia (esim läntinen-itäinen). On-line-toiminta testataan erikseen.
     
  • Koejuoksut voisi testata mtr-tulosteen kautta, jotta kuulutuksella olisi tulospalvelu käytössään ajoissa ennen kisaa
     
  • Kuulutus tarvitsee uudet koneet. Läppäri tai iso näyttö ja mini-pc
     
  • Väliaikatulostus voitaisiin kisapaikalta poistaa kokonaan. Nyt se joko vaatii henkilön mtr:lle tai koneen ja ohjelmiston vuokraamisen eikä ohjelmistoa saatu nyt toimimaan kunnolla. Vaatisi tiedottamisen etukäteen ja ehkä jonkinlaisen palvelun nettiin, että voisi itse tulostaa jälkeenpäin omat väliajat. Ehkäpä myös matkapuhelimeen sopiva versio.
     
  • Muutosten tekoa pitäisi hioa. Nyt meni vähän improvisoinniksi kisapaikalla. Voisikohan siihenkin sotkea tietotekniikkaa. Tavallisimmat muutostarpeet voisi listata (emit, lisenssinumero, nimi, osallistuminen eri päivinä, lähtöaikatoiveet - tätä ei näkyvästi, koska menee härdelliksi, jos 20 suunnistajaa toivoo ensimmäistä/viimeistä lähtöaikaa)
     
  • Lisää vetäjiä ja lisää kilpailuja, että taito pysyisi tallessa